Lauriergracht 94, 1016 RN Amsterdam, Netherlands Tel: +31-20-6260284 E-mail
     
Torch
  • Info
  • Artists
  • Exhibitions
  • Books
  • Contact

Exhibition -

Terry Rodgers - Terry Rodgers Solo Art Amsterdam

Terry Rodgers - Terry Rodgers Solo Art Amsterdam

Exhibition overview:


26 May - 30 May 2010

Rai Amsterdam stand 44


www.artamsterdam.nl

 

The Ghost of Liberation
2010
177,8 x 213,36 cm
Oil on Linen

Available on Art Amsterdam


Galerie TORCH presenteert op Art Amsterdam 2010 een soloshow van Terry Rodgers. Er zal aandacht zijn voor zijn gehele oeuvre, van tekeningen tot schilderijen en van fotoconstructie tot video. Rodgers is voornamelijk bekend vanwege zijn op grote schaal geschilderde beelden van misplaatste lust, onbevredigende decadentie en de contactgestoordheid van een generatie. Op Art Amsterdam zal te zien zijn dat hij zich in recente jaren ook in andere media zeer verdienstelijk heeft ontwikkeld, wat tevens tot een verdere uitkristallisering van zijn thema's heeft geleid.

Waar in zijn schilderijen contact gemeden wordt en modellen met verveelde blikken langs elkaar heen turen, laten zijn tekeningen een meer frivole decadentie zien. Met een schetsmatige maar trefzekere penstreek zet hij wellustige naakten op papier. Deze scenes doen minder denken aan collages dan zijn overige werken, en laten dikwijls mensenlijk contact toe. Toch blijft ook hier het gevoel van onvrede met de overdadige wellust, niet enkel bij de toeschouwer maar ook bij de getekende figuren.

 

Veel sterker richting de collage gaan zijn fotoconstructies. Deze uit vele honderden lagen foto's opgebouwde composities wijken stilistisch sterk af van zijn prints en schilderijen. Ze laten op vaak vectormatige wijze de fragmentatie van de hedendaagse beeldenbrij zien. Dat de toeschouwer van deze werken toch in staat is er een suggestie van diepte en handeling uit te halen ligt volgens Rodgers deels in de wijze waarop wij flarden visuele informatie proberen te vatten. De manier waarop wij chaos als een constructie, een logisch geheel willen zien. Maar ook datgene wat in deze werken aandoet als abstract, is gebaseerd op de contouren van een lichaamsdeel of het oppervlak van een weelderige achtergrond. Hier komen zowel de energieke krassen en lijnen van zijn tekenwerk als de virtuoos weergegeven oppervlakken van zijn schilderijen samen.

 

Deze samenkomst word juist gemeden in het videowerk dat te zien zal zijn in de stand van TORCH.
Nog meer dan in zijn schilderijen overheerst hier het gevoel van separatie. De in een roostervorm naast elkaar uitgezonden close-ups van van de camera afgewende, ontheemde supermodellen tonen een existentiële onrust. Haast in een roes bewegen ze ongemakkelijk voor de camera. Steeds op zoek naar de goede pose om hun geveinsde onverschilligheid te tonen.

 

Ook de standruimte zelf zal door Rodgers onder handen worden genomen, waardoor het geheel een gesamtkunstwerk van benauwende apathie en decadentie wordt. Door te werken in vele media blijft zijn werk beschikbaar voor jonge verzamelaars, ondanks alle aandacht die zijn werk internationaal vergaart.
De verschillende catalogi van zijn werk zullen tevens verkrijgbaar zijn op Art Amsterdam.